Vrijetijdsbesteding en -beleving van de Brusselse jeugd

Type publicatie: 
Onderzoek
Verschijningsdatum: 
wo 07/05/2014

Wat doen Nederlandstalige Brusselse jongeren in hun vrije tijd? Het onderzoek van Kind & Samenleving in opdracht van de VGC geeft cijfermateriaal en info over de invloed van sociale achtergrond en communicatiemiddelen op vrijetijdsbeleving en -besteding.

jongeren in muziekwinkel

In opdracht van de Vlaamse Gemeenschapscommissie voerde het onderzoekscentrum Kind & Samenleving in 2013 een studie uit over vrijetijdsbeleving en –besteding van de Brusselse jeugd.

Aan de hand van een survey die via scholen werd verspreid, werden 715 jongeren (15 jaar en ouder), 940 tieners (11 tot 14 jaar) en 793 kinderen (7 tot 10 jaar) bevraagd.

Het onderzoek geeft cijfermateriaal over de participatie aan het vrijetijdsaanbod van leerlingen uit het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels hoofdstedelijk gewest.

Daarnaast komen meer specifieke vragen waar het beleid mee te kampen heeft aan bod. Zo wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan verschillen in vrijetijdsbeleving en –besteding volgens sociale achtergrond, de relatie tussen vrijetijdsbeleving en –besteding, en de mate waarin informatie- en communicatiekanalen over het vrijetijdsaanbod jongeren bereiken.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het beeld van de Brusselse jeugd misschien toch wat meer nuances verdient dan het nu vaak krijgt.