Youssra Tahiri: nieuwe medevoorzitster Chirojeugd Vlaanderen

Publicatiedatum: 
vr 27/10/2017

Sinds september is Youssra Tahiri medevoorzitster van Chirojeugd Vlaanderen. Youssra komt uit Sint-Joost-ten-Node en werkt als vormingsmedewerkster bij JES vzw. Wat zijn haar ambities en dromen? Welke boodschap wil ze meegeven aan de Brusselse jongeren? Wat is haar favoriete plekje in Brussel? Ze vertelt er alles over in dit interview. 

foto van Youssra Tahiri

Wie ben je?
Ik ben Youssra Tahiri, 24 jaar, opgegroeid in Brussel, meer bepaald aan de Botanique.  
 
Vanwaar kennen we je?
Jullie kennen mij waarschijnlijk als animator en dan vooral bij jeugdcentrum Aximax. Ik heb daar als tiener een hulpanimatorcursus gevolgd, in samenwerking met JES vzw. Nadat ik mijn animatorattest bij JES had behaald, begon ik op verschillende plaatsen als animator of vrijwilliger te werken. Ik was en ben daarnaast ook vaak aanwezig op verschillende evenementen in Brussel.

Wat heb je gestudeerd?
Ik heb Pedagogie van het Jonge Kind gestudeerd, aan de Erasmushogeschool in Jette. Een toffe richting, die ik ten zeerste aanraad.

Wat doe je in het dagelijkse leven?
In het dagelijkse leven werk ik bij JES. In mijn vrije tijd hou ik me vooral bezig met de Chiro, sport en afspreken met vrienden en familie.
Ik kan niet stilzitten en vind het leuk om met verschillende zaken bezig te zijn. Daarnaast vind ik het  interessant om andere mensen te leren kennen. Dat brengt meer sfeer in mijn leven. Ik hou van variatie, dus alle uitdagingen zijn welkom.

Hoe ben je bij de Chiro terechtgekomen?
Stefanie Wanten was leidster bij Chiro Jijippeke in Sint-Jans-Molenbeek. Zij kende mij toen via jeugdcentrum Aximax en vroeg of ik voor een dagje iemand kon vervangen. Die dag had een grote impact op mij, want ik ben gebleven.  Toen er een jaar later niemand overbleef, overtuigde de Volwassen Begeleider Ruben Brondeel me om te blijven en om samen verder te gaan. Ik deed het super graag,het was zo leuk dat ik het niet kon loslaten.
 
Was de Chiro een vanzelfsprekende keuze?
Neen, het was geen evidente keuze. Ik had nog nooit van de Chiro gehoord en dan werd ik er plots helemaal in ondergedompeld. Enerzijds moest ik de Chiro nog volledig leren kennen, uiteraard op mijn eigen manier. Anderzijds ben ik terechtgekomen in een Chirogroep waar ik heel snel werd aanvaard en de kans kreeg om te leren. Kinderen ruimte geven om te spelen en zotte namiddagen beleven, dat is ook het doel en dat doel had ik wel. Ik heb dus snel mijn plaats gevonden.

Waarom wou je graag voorzitster worden bij Chirojeugd Vlaanderen? Wat zijn je ambities? Waar ga je de volgende drie jaar op in zetten?
Voorzitster zijn van de grootste jeugdbeweging in Vlaanderen is niet vanzelfsprekend. Ik beschouw dit als een unieke kans, een aanbod dat ik wellicht maar één keer krijg in mijn leven.
Verder heb ik er vooral veel goesting in. Ik wil een meerwaarde zijn voor de Chiro en tonen dat in de Chiro iedereen welkom is. Chiro is echt een plaats waar je jezelf kan zijn.

Daarnaast ben ik voor een rustige aanpak en wil ik naar iedereen luisteren. Dat is mijn motto.  Ik vind het belangrijk om te werken aan een wij-verhaal en geen ik-verhaal.
 
Wat is jouw favoriete Chirolied?
’Ik blijf in Chiro geloven‘ is één van mijn lievelingsliedjes. ’Ik blijf in Chiro geloven en ik stuur een ballon naar boven, want ‘t is het teken, ‘t is het verhaal van kind’ren dat ik je zing. De Chiro, een uitdaging...’

Wat is jouw favoriete Chiro-activiteit?
Kiekeboe vind ik super tof maar kampspelen vind ik even tof!
 
Welke boodschap wil je meegeven aan de Brusselse jongeren? En welke aan de ouders van diezelfde jeugd?
Een belangrijk boodschap die ik graag zou meegeven aan de Brusselse jeugd is vooral: geniet van je jeugd! Geniet van je jonge leven! Blijf daarnaast altijd bijleren en bouw netwerken uit om je kansen te verhogen. Blijf vooral ook studeren en neem een engagement op. Vertrouw jezelf. Ze moeten er voor blijven gaan en ondersteuning zoeken als ze het nodig hebben.
Het klinkt cliché maar de jeugd is de toekomst. Zij maken de stad en bepalen de sfeer hier in Brussel!
Aan de ouders geef ik ook graag een belangrijk boodschap mee: vertrouw jullie kinderen. Laat ze zelf ontdekken en ontdek mee!
 
Wat is de belangrijkste les die jij ooit hebt geleerd?
Ik heb geleerd dat je nooit moet opgeven in het leven. Als je iets wil bereiken moet je ervoor gaan. Het is nooit te laat om je projecten, en dromen te verwezenlijken. Ik heb veel geleerd door met mensen te werken. Ik sta er ook voor open om bij te leren.
Als vrijwilliger leer je ook veel zelf. Je leert dat je soms kan botsen of soms fouten kan maken. Maar van fouten maken, leer je, en dan is het volgende keer gewoon beter.

Wie heeft een belangrijke rol in je leven gespeeld? Wie speelt een belangrijke rol in je leven?
Bepaalde vrienden en familieleden hebben een belangrijke rol in mijn leven gespeeld en nu nog altijd. Ik weet dat ik zeker op hen kan rekenen en dat ze daar altijd klaar voor staan.

Wat is je lievelingseten?
Aardappelgratin al zeker. Tortilla ook. Eigenlijk alles wat met aardappelen te maken heeft,  vind ik superlekker.   
 
Jouw favoriete plekje in Brussel?
Ik vind het centrum wel echt tof: het Muntplein, het Sint-Katelijneplein, de Anspachlaan... Daar is het dag en nacht ambiance!
 
Waar droom je van?
De laatste tijden droom ik niet echt, ik slaap vooral! ;). Later wil ik graag rondreizen. Maar dat wil ik nu nog niet direct!
 
Waar lig je wakker van?
Van problemen. Als er iets niet gaat, dan wil ik dat snel oplossen. Maar soms moet je het ook tijd geven. Geduld is de sleutel tot succes en daar geloof ik wel in!  
 
Wat vind je het mooiste aan jezelf? (stoefen mag!:-) )
(lacht) Ik ben heel sociaal en kan gemakkelijk met mensen omgaan! Ik ben trots op wat ik allemaal al bereikt heb! Ik ben ook heel dankbaar tegenover de mensen die mij geholpen hebben. Want zonder hen zou ik niet staan waar ik nu sta. Verder sta ik heel positief in het leven!  
 
Nog iets dat je kwijt wil?
Merci voor dit interview en ik moedig graag alle Brusselse jongeren aan om verder hun dromen te bereiken! Veel succes!