Terugblik op de ‘Week van het Brusselse jeugdwerk’

Publicatiedatum: 
wo 24/10/2018

Van 15 tot en met 21 oktober stond de hele jeugdsector volop in de kijker tijdens de ‘Week van het Brusselse jeugdwerk’.  Het doel: het diverse jeugdwerk in Brussel samenbrengen en het Brusselse jeugdwerk bij een breed publiek bekend maken.

Intervisiemoment jeugdwerkers_Week van het Brusselse jeugdwerk

Op maandag ging de 'Week van het Brusselse jeugdwerk' officieel van start met de opening van de expo en het panelgesprek in Muntpunt. Moderator Yasmina El Messaoudi ging in gesprek met Ilyas Mouani (vrijwilliger Nakama), Patrick Manghelinckx (oud-jeugdconsulent en directeur JES), Rone Fillet (vrijwilliger Chiro Schaarbeek) en Sandrine Cornette (Groep Intro) over de volgende thema’s:  Hoe staat het met het jeugdwerk nu? En hoe zien zij het jeugdwerk in de toekomst evolueren?
Tijdens het panelgesprek kwamen de sprekers tot de volgende conclusies: het jeugdwerk zal in de toekomst meer divers worden, het jeugdwerk moet de beleidsmakers blijven uitdagen om verder te evolueren, er moeten meer uitwisselingsmomenten binnen de jeugdsector georganiseerd worden, er moet meer geld komen voor de Brusselse jeugdsector en kleine initiatieven moeten meer ondersteuning krijgen.

Op woensdag kwamen jongeren samen in het Warandepark om mee te doen aan de massaspelen.  Elkaar leren kennen op een informele en plezante manier, dat was het doel.
Donderdag verzamelden jeugdwerkers uit heel Brussel op het intervisiemoment aan Allee du Kaai. Aan de hand van een methodiek bespraken de jeugdwerkers een aantal werksituaties in kleine groepjes. 

De 'Week van het Brusselse jeugdwerk' bereikte een hoogtepunt op vrijdag met de ‘Dag van de jeugdbeweging’ en de ‘Nacht van het jeugdwerk’. ’s Morgens verzamelden jongeren, in hun uniform, aan het Europakruispunt voor een gratis ontbijt. Ze dansten, speelden, amuseerden zich en leerden elkaars jeugdbewegingen beter kennen. Ook dit jaar was het een succes. Jaar na jaar komen er meer jongeren naar dit bedankingsmoment. Vrijdagavond moest je aan de Anderlechtse slachthuizen zijn voor het grootste kampvuur van Brussel. Na dit gezellig moment doken we de Kelders in voor de eerste editie van de ‘Nacht van het jeugdwerk’. Vrijwilligers en geïnteresseerden en beroepskrachten uit de jeugdsector maakten er een goed feestje van, tot in de vroege uurtjes.

De ‘Week van het Brusselse jeugdwerk’ was een samenwerking tussen de Brusselse jeugdwerkorganisaties, de stuurgroep van de Dag van de jeugdbeweging en de jeugddienst van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Meer foto's volgen binnenkort.

Fotogalerij: 
Promo expo aan Muntpunt
Expo_bouwen aan de toekomst
Panelgesprek in Muntpunt
Intervisiemoment jeugdwerkers
Intervisiemoment jeugdwerkers