Inspiratie- en netwerkmoment voor de jeugd-, sport- en cultuursector

Publicatiedatum: 
wo 20/12/2017

Op donderdag 7 december organiseerde de VGC in gemeenschapscentrum De Vaartkapoen een inspiratie- en netwerkmoment voor de cultuur-, jeugd- en sportsector. De deelnemers luisterden er naar straffe verhalen van twee inspirerende sprekers en ze konden volop netwerken en elkaars troeven ontdekken.

De aanwezigen in GC De Vaartkapoen ©Lara Fromont

De algemene directie Cultuur, Jeugd en Sport (CJS) van de VGC lanceerde in 2016 voor het eerst een geïntegreerd strategisch meerjarenplan voor de volgende vijf jaren.
De belangrijkste doelstellingen van dit plan? Kennis delen, ervaring uitwisselen over de sectoren heen en beter samenwerken. Sterk vernieuwen en innoveren. Vooral door de participatie anders aan te pakken, door van kinderen en jongeren een prioriteit te maken en door nog meer samen te werken.
Daarom organiseerde CJS een inspiratie- en netwerkmoment met als focus ‘Jong in Brussel’. Op donderdag 7 december verzamelden medewerkers en geïnteresseerden uit de cultuur-, jeugd- en sportsector in gemeenschapscentrum De Vaartkapoen om te luisteren naar straffe verhalen, inspiratie op te doen en te netwerken.

Inspirerende sprekers
De aanwezigen uit de verschillende CJS-sectoren maakten aan het begin van de avond kennis met Mattias Debacker en Francis McKee.
Mattias Debacker onderzocht tijdens zijn doctoraat de gedragingen, gevoelens en opinies van jongeren in en over de publieke ruimte in Brussel. Hij kwam onlangs in het nieuws naar aanleiding van de rellen in Brussel, met de intentie het negatieve beeld over Brusselse jongeren te ontkrachten. Op het inspiratiemoment vertelde hij over wat jongeren zoeken in de openbare ruimte, hoe een ideale hangplek er voor hen uitziet en hoe ze reageren op controle. Benieuwd naar de resultaten? Je vindt zijn presentatie hier.
Francis McKee werd in 2006 directeur van het Center of Contemporary Art (CCA) van Glasgow. Het CCA stond toen aan de rand van een faillissement. Door zijn ‘open source policy’-model werd het CCA een bruisend cultuurcentrum. Francis McKee stelde dit model wereldwijd voor en heel wat culturele centra namen het over. Met veel humor en door zijn expertise inspireerde hij de vele aanwezigen. Hier kan je Francis zelf aan het woord zien.
 

Netwerken
Tijdens het netwerkmoment ontdekten de aanwezigen in themahoeken de troeven van andere organisaties,medewerkers en geïnteresseerden uit de verschillende CJS-sectoren. Op basis van hun expertise en interesses werd een ideale match gezocht. Met de hulp van moderatoren kwamen de gesprekken vlot op gang.

Deze thema’s kwamen aan bod:

  • openbare ruimte en urban sports,
  • artistieke projecten,
  • participatie aan werking of beleid,
  • experimenteren
  • over de grenzen (inclusie, internationaal, intergenerationeel)
  • empoweren van jongeren

Na de eerste positieve reacties blijkt dat een klein stukje Brussel geïnspireerd en verbonden werd. Op naar de volgende editie!

Fotogalerij: 
Dirk Broekaert
Matthias De Backer
Dennis Pauwels
Visual harvesting by Dennis Pauwels
Visual harvesting by Dennis Pauwels
Visual harvesting by Dennis Pauwels
Francis McKee
Dennis Pauwels
Visual harvesting by Dennis Pauwels
Visual harvesting by Dennis Pauwels
Presentatie Francis McKee
Dirk Hoornaert
Dennis Pauwels
Fotobooth
fotowand
Leen Troost en Anneleen Mannaerts
Bie Vancraeynest, Matthias De Backer en Frank Van Dessel
Gaëtan Dufour
Sara van der Zande
Isabelle De Meyere
Mattias Kayaert
Pieter Vanstappen
Cem Aydogan
sfeerbeeld
themahoek
Sandrine Cornette
themahoek
Lise Gieraerts en Bieke Clarysse
Bie Vancraeynest
Francis McKee
sfeerbeeld
Glenn Govaert
Mariska De Sutter
Astrid Galle
catering
Sfeerbeeld
Marijke Van Hassel
DJ Kevin Mambele