Het Brusselse jeugdwerk door de ogen van studenten

Publicatiedatum: 
vr 18/12/2020

Zes studenten Sociaal-cultureel en Maatschappelijk werk van hogeschool Odisee trokken op onderzoek bij zeven regionale jeugdwerkorganisaties en verzamelden de indrukken die ze opdeden in een verslag.

studenten Odisee

De VGC ondersteunt 14 regionale jeugdpartners in Brussel. De overeenkomsten tussen de VGC en deze partners lopen allen af eind 2021. Om ervoor de zorgen dat de nieuwe beleidsplannen van de verschillende Brusselse regionale jeugdwerkpartners beter inspelen op de Brusselse realiteit, wil de VGC Brusselse jongeren de kans geven om deze plannen te adviseren. We willen de stem van jongeren luider laten klinken, hem versterken en meenemen in het beleid. Momenteel werken de Brusselse regionale jeugdwerkpartners aan hun straf toekomstplan voor Brussel. Ze worden hierbij via een traject ondersteund door de VGC.

De afgelopen maanden werkte de VGC samen met de Brusselse hogeschool Odisee. Zes derdejaarsstudenten Sociaal-cultureel werk en Maatschappelijk werk trokken op onderzoek bij zeven regionale jeugdwerkorganisaties (Cultureghem, de BLINK-werking van Groep Intro, Toestand, D’Broej, Circus Zonder Handen, Pilar en GoodPlanet) en verzamelden de indrukken die ze opdeden in een verslag. Omwille van de (steeds veranderde) coronamaatregelen waren de contactmomenten bij de organisaties ter plaatse eerder beperkt. Ze namen onder andere deel aan activiteiten en hadden (digitale) gesprekken met deelnemers, ouders, vrijwilligers, jeugdwerkers ... Ze stelden hun indrukken voor tijdens een digitaal toonmoment op 15 december voor alle geïnteresseerden, aan de hand van een presentatie. Per organisatie maakte ze een visuele poster met daarop foto’s en quotes.

“De laagdrempeligheid, de openheid en de diversiteit. Bij iedere organisatie voelden we ons echt meteen welkom. En als je er zo pas bijkomt, geven ze je echt het gevoel  alsof je al lang in de groep zit!” - Emma Olijslagers

"Het belangrijkste aan het project was voor ons het Brussels jeugdwerk ontdekken en elkaar, en beseffen hoe noodzakelijk jeugdwerkorganisaties zijn in Brussel" - Johannes Hermans

In februari 2021 start het tweede deel van het project, in samenwerking met de studenten van Erasmus Hogeschool Brussel. Zij zullen hetzelfde onderzoek doen bij bij zeven andere regionale jeugdwerkorganisaties (JHOB, JES, Jeugd en Muziek Brussel, Art Basics for Children, het Neerhof, Foyer en FIX). In de maand april presenteren zij hun indrukken tijdens een toonmoment. Alle verslagen van de studenten worden in mei 2021 aan een commissie van experten, waaronder jongeren, bezorgd die de nieuwe meerjarenplannen van de regionale jeugdorganisaties zal adviseren. 

Heel erg bedankt aan Leen, Rosalie, Fran, Caro, Emma en Johannes (Odisee) voor de toffe samenwerking , jullie enthousiasme en inzet!

Fotogalerie: 
Poster Toestand
Poster Pilar
Poster Cultureghem