Doe mee met de Buitenspeeldag op woensdag 21 april

Publicatiedatum: 
vr 05/02/2021

Wil je als organisatie een of meerdere activiteiten organiseren voor +12-jarigen, in je buurt, alleen of samen met andere partners? Laat het ons weten en krijg ondersteuning van de VGC-sportdienst  en jeugddienst!

Beeld Buitenspeeldag

Het coronavirus (COVID-19) houdt ons nog steeds in haar greep. Omwille van de onvoorspelbare toekomstige coronamaatregelen zal de Buitenspeeldag er anders uitzien dan de voorbije edities. Toch kijken we, samen met jullie, voorzichtig hoopvol naar de toekomst. Traditiegetrouw valt de Buitenspeeldag op de eerste woensdag na de paasvakantie. Op woensdag 21 april 2021 is het dus weer zover!

De Buitenspeeldag wordt in 2021 voor de 14de keer georganiseerd en wil kinderen en tieners aanzetten om buiten te spelen en te sporten in hun onmiddellijke woonomgeving. Tegelijk is het een mooie gelegenheid om jullie eigen werking in de verf te zetten.

+12

Omdat de +12-jarigen hard getroffen zijn door de coronamaatregelen, is er deze keer extra aandacht voor jongeren vanaf 12 jaar. Voorzie een of meerdere leuke coronaproof activiteit(en), in open lucht en voor maximum tien personen.  Ouders zijn vanwege de coronamaatregelen niet toegelaten. Houd er zeker rekening mee dat de maatregelen kunnen veranderen en organiseer een activiteit die je makkelijk kunt aanpassen aan het aantal deelnemers.

Enkele voorbeelden om inspiratie uit te putten:
- Offline open lucht parcours met verschillende online en offline uitdagingen of opdrachten
- TikTok challenge
- Korte quiz (muziek, actua, algemene kennis, tv-programma’s/series)
- Binnen-de-minuut uitdagingen (zie bestand voor enkele voorbeelden)
- Concept van de sapjesfiets: jongeren moeten een fysieke activiteit uitoefenen om iets lekkers te krijgen in de plaats
- Teambuildingsactiviteiten (bijvoorbeeld allemaal over 1 touw geraken zonder stoelen of hulpmiddelen te gebruiken)
- Sportieve uitdagingen (afstand zaklopen, touwtjespringen, (klim)parcours)
- Pictionary
- Grote gezelschapsspelen zoals reuze jenga (categorie Spel/Animatie - Reuze Gezelschapsspelen)
- Volksspelen (categorie Spel/Animatie - Volksspelen)

Wat met de -12-jarigen?

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gaan we er op dit moment van uit dat grote evenementen nog niet mogen doorgaan tijdens de Buitenspeeldag. Kinderen onder de 12 worden (vaak) vergezeld door hun ouders of door begeleiders. Om samenscholingen te vermijden, raden we af om activiteiten te voorzien die veel kinderen op hetzelfde moment aantrekken. We kiezen ervoor om activiteiten voor +12-jarigen aan te bieden.

Zelf organiseren?

Wil je graag iets organiseren voor +12-jarigen in het kader van de Buitenspeeldag? En heb je zin om alleen of samen met je partners een parcours op maat of iets anders uit te werken voor deze doelgroep?  Super! Pols zeker al bij andere lokale partners of zij interesse hebben om samen een activiteit of activiteiten te voorzien. Samen maken we er een leuke namiddag van.
De VGC- sportdienst en jeugddienst voorzien het volgende:

• Ondersteuning bij het uitwerken van activiteiten, samen met de partner(s): wij helpen elke partner persoonlijk om een activiteit uit te werken, indien gewenst
• Algemene communicatie via Brusselbazaar.be/Sportinbrussel.be/vgc.be en hun FB-pagina’s en op Buitenspeeldag.be + opmaak gezamenlijke flyer/affiche (met overzicht van activiteiten)
• Inschrijving activiteiten bij Bataljong
• Verzekering voor deelnemende kinderen (geen beroepskrachten) bij ISB

Heb je interesse? Laat het ons weten of je deelneemt aan de Buitenspeeldag, ten laatste maandag 22 februari via jeugddienst@vgc.be!

Vragen? Mail gerust naar manon.defoer@vgc.be.

Bijhorende documenten: