Autoloze zondag in Brussel op 16 september 2018

Publicatiedatum: 
do 13/09/2018

Gedurende 1 dag wordt Brussel de grootste autovrije zone in Europa! Een levendige, bruisende en aangename stad zonder auto's.

Europese mobiliteitsweek 2018

Het concept is bij iedereen bekend. Tussen 9u30 en 19u00 worden auto's en andere gemotoriseerde voertuigen op stal gezet en zijn de straten en pleinen autovrij. Die dag hebben de fietsers, de voetgangers en alle andere zwakke weggebruikers het voor het zeggen.

De autoloze zondag is het hoogtepunt van de Europese Week van de Mobiliteit (16 - 22 september). De mobiliteitsweek van 2018 heeft als thema: ‘Mix and Move’. Ontdek, test en gebruik nieuwe diensten voor alternatieve mobiliteit tijdens een uitzonderlijke week boordevol evenementen.

Er worden op de autoloze zondag tal van activiteiten georganiseerd in heel het Brussels Gewest.

 • Ga kijken naar een van de vele demonstraties van extreme sporten of neem deel aan een initiatie tijdens de ZOT Day.
 • Breng een bezoek aan Bike Brussels in Tour & Taxis en oefen je fietsskills op het behendigheidsparcours van Kidz on Wheelz aan het Sainctelettesquare.
 • Op het Sportfeest in het Jubelpark kan je je favoriete sport beoefenen, meedoen aan demonstraties en initiaties en zijn er ludieke activiteiten voor groot en klein.
 • GC De kriekelaar organiseert Bazaar op den trottoir, een straatfeest voor iedereen. Kom genieten van de nazomer in de Vanderlindenstraat. Balkanfanfare, kinderanimatie, hapjes en drankjes en veel ambiance!
 • Tijdens de jaarlijkse boekenverkoop pakt Muntpunt uit met boeken, cd’s en dvd’s aan spotprijzen. De boekenverkoop gaat buiten door in de Leesstraat (naast Muntpunt) zodat iedereen kan genieten van de frisse, autoloze buitenlucht. De collega's van Paspartoe zullen er ook zijn. 
 • Voor het muziekfeest Global Street Sounds moet je bij de AB zijn. Samen met de Brusselse jeugdhuizen zorgen ze voor een unieke muziekmix, culinaire excursies, animatie en attracties...
 • GC De Markten organiseert op haar binnenkoer 'Jardin De Markten'. Gezellig ontspannen in een strandstoel of mediteren bij natuurgeluiden. Er wordt rustige kinderanimatie voorzien.
 • Jeugdtheater Bronks opent het nieuwe theaterseizoen met een verrassende installatie, een zandbak, een terras met een bar en hapjes en je krijgt een sneakpreview van het nieuwe Bronks-seizoen. Je koopt die dag alle voorstellingstickets aan reductietarief. 
 • Het seizoen van De Vaartkapoen is weer gestart en dat vieren ze met een groot straatfeest tijdens de autoloze zondag! Iedereen is van harte welkom in de Sint-Jozefstraat (die ze volledig bezetten) om mee te komen eten, dansen, en vieren!
 • Ontdek tijdens het straatfeest van GC Ten Noey wie de winnaar wordt van de zeepkistenrace. Randanimatie wordt voorzien.
 • Op Boemboum in Sint-Agatha-Berchem is er een groots kinder- en mobiliteitsdorp met een gekke-fietsen parcours of een BMX- en skatepark en creatieve workshops voor kinderen en jongeren.
 • De autoloze zondag wordt een heus burenfeest op de Kroonlaan! Met muziek, een expo en kinderanimatie. Ontdek ook wat er komend seizoen allemaal in GC Elzenhof te beleven valt. Loop of fiets zeker even langs!
 • In 12 Brusselse gemeenten zorgen plaatselijke mobiliteitsdorpen voor animatie en kan je terecht voor informatie over de jongste plaatselijke mobiliteitsprojecten.
 • In de tunnel aan de Naamsepoort vindt de MOBILMIX PARTY plaats. Iedereen  kan  er  op  de  beats  van  de  beste  Brusselse  DJ's  dansen  op  een  unieke  locatie  die  normaal gezien alleen voor auto's bestemd is.
Op de website van Brussel mobiliteit vind je een overzicht van activiteiten die tijdens de Week van de Mobiliteit plaatsvinden.
 
MIVB en De Lijn zorgen heel de dag voor gratis openbaar vervoer.
Ga je liever met de fiets? Bij de organisatie Pro Velo kan je een fiets huren. Meer info vind je op www.provelo.org.