À Fonds gelanceerd!

Publicatiedatum: 
do 22/10/2015

Minister Pascal Smet gaf donderdagavond in kunstencentrum Recyclart de aftrap van het nieuwe Jongerenfonds, dat de naam "À Fonds" kreeg. Dit nieuwe initiatief wil jongeren stimuleren in het organiseren van culturele, artistieke, sociale, sportieve of educatieve projecten en/of initiatieven, van en voor kinderen en jongeren.

Logo À Fonds

Individuele of gegroepeerde jongeren hebben vaak geen toegang tot de reguliere projectsubsidies. Iedereen tussen de 12 en 26 jaar met een straf idee kan aankloppen bij het fonds. De jeugddienst van de Vlaamse Gemeenschapscommissie zorgt voor de nodige ondersteuning en helpt de jongere op weg. Een jury werd samengesteld uit jonge mensen die elke dag met hun beide voeten in de leefwereld van kinderen en jongeren staan. Deze vrijwilligers én professionelen uit het Brusselse werkveld kiezen welke straffe ideeën of projecten kunnen rekenen op een bedrag van maximaal 3.000 euro. Een fonds voor én door jongeren dus.

'Met een jaarlijks budget van 28.000 euro willen we hiermee de komende jaren hard inzetten op experiment. De laboratoriumfunctie die deze stad met zich meedraagt mogen we niet onderschatten. Dat bewezen de vele bottum-up initiatieven en platformen als growfunding. Met " À Fonds" willen we de experimenten van jongeren een duwtje in de rug geven, en daarvoor is niet altijd veel geld of een complex subsidiedossier nodig. Dat sommige projecten misschien zullen mislukken is niet erg: jongeren moeten kunnen fouten maken en daaruit leren,' zegt Smet. 

Er werd een wedstrijd uitgeschreven waarbij jongeren voorstellen voor de naam en de look & feel konden insturen. Uit de inzendingen koos de jury, die ook de ideeën zal beoordelen, unaniem voor de naam en het ontwerp van Sil De Boeck. De Boeck is 23 en studeerde af aan als grafisch vormgever aan de LUCA school of arts in Gent en woont sinds kort in Brussel: 'À Fonds was een naam die me bij het lezen van de oproep vrijwel meteen te binnen schoot. Het verwijst ook naar de Franse uitdrukking die ook veel Nederlandstalige jongeren zich eigen hebben gemaakt. Ik denk dat het net die versmelting is die Brusselse jongeren typeert, die allang niet meer in hokjes of talen denken. De look en feel moest speels blijven, maar er toch degelijk blijven uitzien,' zegt Sil. 

De komende weken zal dan ook stevig ingezet worden op de communicatie naar jongeren toe, zegt Neal Raes die coördinator van de VGC jeugddienst is. 'Het logo werd ook op bierviltjes gedrukt: op café ontstaat al snel een goed of zot idee. We lieten voldoende ruimte over om dat idee neer te pennen op de achterkant. De jeugddienst zal daarnaast op scholen en andere plekken waar jongeren elkaar ontmoeten de nodige promotiecampagnes voeren,' aldus Neal. 

 

Alles over het jongerenfonds via www.afonds.brussels of like À Fonds op Facebook!

Fotogalerie: 
Lancering À Fonds
Lancering À Fonds
Lancering À Fonds
Lancering À Fonds
Lancering À Fonds
Lancering À Fonds
Lancering À Fonds

À Fonds Brussel