VGC-jeugddienst

Het Brussels Gewest telt bijna 1,2 miljoen inwoners. Bijna 1 op de 4 van die inwoners is jonger dan 30  jaar. Al die kinderen en jongeren hebben dromen, plannen en wensen. Die wil de jeugddienst van de VGC  helpen realiseren.

In plaats van een afzonderlijk jeugdbeleidsplan koos de algemene directie voor Cultuur, Jeugd en Sport van de VGC  voor het eerst voor een geïntegreerd strategisch meerjarenplan voor de komende vijf jaar. Het huidige strategische meerjarenplan eindigt op 31 december 2020. Wil je graag ons plan opvolgen? Kijk eens op www.verbinden.brussels en ontdek meer info over onze werking en diensten, activiteiten, filmpjes …

De jeugdorganisaties en de jongeren organiseren de meeste jeugd(werk)activiteiten zelf. Ze krijgen daarbij wel ondersteuning van de VGC. Als aanvulling organiseert ook de jeugddienst jeugdinitiatieven. Misschien ken je ons wel van ons eigen jeugdcentrum Aximax?

Verder verspreidt de jeugddienst informatie over alles wat belangrijk is voor kinderen en jongeren. We zorgen ervoor dat kinderen en jongeren vertegenwoordigd zijn in het beleid en sporen andere beleidsdomeinen aan om rekening te houden met kinderen en jongeren.

 

JEUGDCENTRUM AXIMAX

Net buiten de Vijfhoek, dicht bij het Ambiorixpark, ligt Jeugdcentrum Aximax: een polyvalent jeugdcentrum met een aanbod van fantasievolle, lekkere, creatieve, sportieve, stoere … activiteiten voor kinderen en jongeren van kleuter tot tiener. Tijdens het schooljaar zijn er ateliers, in de vakanties zijn er speelweken.

Ben je op zoek naar een geschikte locatie voor je activiteit, knutselworkshop of sportles? Jeugdcentrum Aximax stelt zijn zalen ter beschikking aan jeugdorganisaties, scholen, verenigingen en privépersonen, zowel in de schoolvakanties als tijdens het jaar. Alle info, foto’s en voorwaarden vind je op de website van Jeugdcentrum Aximax.

Of ben je op zoek naar een duizelingwekkend avontuur? De Axibox is een touwenparcours van meer dan 7 meter hoog. Al klimmend overwin je allerlei hindernissen zoals touwen, trapladders, banden en trapezes. De Axibox is een avontuurlijke en speelse uitdaging voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Ook scholen en groepen zijn welkom.

Foto’s? Bekijk Jeugdcentrum Aximax op Facebook!

Waarvoor kan je zoal terecht bij de jeugddienst? Hieronder lees je er meer over!

Vraag & antwoord

Ik ben actief in het jeugdwerk en zoek ondersteuning. Kan de jeugddienst mij helpen?

Wil je iets organiseren voor Nederlandstalige kinderen en jongeren in of uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan kan je op onze steun rekenen.

  • De jeugddienst van de VGC geeft verschillende soorten subsidies: als je vakantieactiviteiten organiseert, als je vorming wil volgen, als je een project wil organiseren …
  • Met het jongerenfonds À Fonds wil de VGC jeugddienst Brusselse jongeren aanmoedigen en ondersteunen om een cultureel, sportief, artistiek, sociaal of educatief project te realiseren. Ben je tussen 12 en 26 en heb je een geweldig idee rond urban art, breien, kortfilm, (straat)theater, gezonde voeding, groen in de stad, mode, petanque, digitale experimenten, … in Brussel? Elk project dat aan de voorwaarden voldoet, kan op een bedrag tot maximum 3.000 euro rekenen.
    Op www.afonds.brussels vind je onder andere het aanvraagformulier, het stappenplan en een overzicht van de goedgekeurde projecten.
  • Daarnaast kan je op de jeugddienst terecht voor advies en ondersteuning op het vlak van infrastructuur: jouw ideale jeugdlokaal vinden, kopen, veiliger maken of verbouwen.
  • Ben je op zoek naar audiovisueel materiaal, voertuigen of sport- en spelmateriaal voor de activiteiten van je organisatie? Dan kan je daarvoor bij het uitleenloket van de VGC terecht. Alle Nederlandstalige (door de VGC erkende) organisaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen voor hun socio-culturele activiteiten van het uitleenloket gebruikmaken. Ook de projectindieners van À Fonds kunnen tijdens de duur van het project gebruik maken van de uitleendienst.

Ook voor allerlei andere zaken kan je bij ons terecht. Je zoekt activiteiten geschikt voor kinderen met een functiebeperking, de juiste contactpersoon binnen je gemeente, een fuifzaal? Wij helpen je zoeken!

Welke informatie vind ik bij de jeugddienst?

De jeugddienst verspreidt informatie over alle onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen en jongeren. De jeugddienst communiceert over het jeugdbeleid en over het vrijetijdsaanbod: zowel naar kinderen en jongeren als naar ouders en jeugdwerkers.
Op zoek naar nieuws en informatie over het jeugdbeleid? Of op zoek naar tips voor leuke activiteiten?

Daarnaast helpen we je op weg bij het vinden van alle informatie die belangrijk kan zijn voor kinderen en jongeren. Infobeurzen, vormingsmomenten, debatten, wedstrijden, projectaanvragen … Als het interessant is voor de Brusselse jeugd, krijgt het een plaats op onze website!

Heb ik als jongere inspraak in beslissingen voor de jeugd?

Ja. De VGC wil van Brussel een stad maken waar kinderen en jongeren ook iets te zeggen hebben. Zo zijn er participatietrajecten, bijvoorbeeld bij de opmaak van het strategisch meerjarenplan of bij de realisatie van nieuwe infrastructuur. Maar je kan heel het jaar door je mening kwijt bij de jeugddienst.

De jeugdraad van de VGC is het officiële inspraakorgaan voor het VGC-beleid. Iedereen onder de 30 die in Brussel woont en die een mening heeft over ‘jong zijn in Brussel’, of wie een Brusselse jeugdwerkorganisatie vertegenwoordigt, kan hierbij aansluiten.

Voor meer info: surf naar inspraak of contacteer de jeugddienst.

Wat is integraal jeugdbeleid?

Jeugdbeleid stopt niet aan de deur van de jeugdbeweging. Jeugdbeleid is overal.

Veel beleidsbeslissingen hebben een invloed op kinderen en jongeren. Daarom voeren wij een geïntegreerd jeugdbeleid. Dat wil zeggen dat de VGC jeugddienst ook bij andere beleidsdomeinen de aandacht wil vestigen op kinderen en jongeren en hun rechten. Dat doen we door bepaalde thema’s goed op te volgen en daar het belang van kinderen en jongeren te verdedigen: opvoedingsondersteuning, Brede School, diversiteit, …

Fotogalerij: 
jeugddienst team
jeugddienst team
jeugddienst team