Sport in Brussel

De VGC-sportdienst wil het Nederlandstalige sportaanbod in Brussel voor alle Brusselaars toegankelijk maken en houden. We doen dat door sportclubs, organisaties en verenigingen te ondersteunen, zelf initiatieven te nemen en zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen op een kwaliteitsvolle en voor hen betaalbare manier.

De sportdienst kan jonge sporters informeren over en doorverwijzen naar het gevarieerde sportaanbod in Brussel. Samen met je club, familie of school ben je welkom op de vele sportinitiatieven die we (mee) organiseren. Van sportacademies en sportkampen in de vakantie over sportlessenreeksen het hele jaar door tot eenmalige sporthappenings zoals Stadskriebels of de Brusselse editie van de Zomersportpromotietoer.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwigheden op sportgebied in Brussel?  Kijk dan op www.sportinbrussel.be, schrijf je in op de digitale nieuwsbrief en bezoek de VGC-sportdienst op Facebook.

Vraag & antwoord

Hoe schrijf ik me in voor de sportkampen van de VGC?

Ah vakantie, eindelijk! Weet je niet wat doen? Word een meester in een oosterse gevechtssport, van taekwondo tot Braziliaanse jiujitsu. Of wil je gewoon zo hoog mogelijk trampolinespringen, zo hard mogelijk rennen of zo snel mogelijk fietsen? Misschien ben je een teamsporter? Of wil je andere lucht opsnuiven, al dan niet in een kajak of hangend aan een rotsmuur …

Het volledige aanbod vind je op de sportkampen-webpagina van de sportdienst of zoek meer info in onze Vakantiegids. Je kan de gids downloaden of gratis aanvragen.

Inschrijven doe je via de website of ter plaatse in het administratiehuis van de VGC (Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel).
Wil je online inschrijven? Registreer je dan op voorhand. Ga naar http://tickets.vgc.be en maak een login aan. Inschrijven gaat nu gemakkelijker en sneller.  

Omnisport-lessenreeksen (VGC) voor kinderen tussen 2,5 en 12 jaar

Bewegingsschool (2,5 tot 5 jaar)
Samen met je kleuter doe je elke week een tof bewegingsparcours. Zo leert je kind op een gezonde en veilige manier bewegen en sporten. Op zaterdagvoormiddag in Jeugdcentrum Aximax en zondagvoormiddag in Schaarbeek. Alle info over de bewegingsschool, vind je hier.

Multimove (3 tot 6 jaar)
Door gevarieerde en speelse oefeningen leren kinderen  beter en vlotter te bewegen. Het belangrijkste is het plezier om mee te doen en nieuwe bewegingen te ontdekken. Een overzicht van het Multimove-aanbod vind je hier.

Sportacademie (vanaf 6 jaar)
Kinderen en jongeren leren in 4 weken nieuwe sporten kennen. Gediplomeerde lesgevers geven kwaliteitsvolle initiaties in atletiek, zwemmen, balsporten … Alle info over de verschillende sportacademies vind je hier.

Waar vind ik sportlessenreeksen doorheen het jaar?

Een uitgebreid overzicht van het Nederlandstalige sportlessenaanbod in Brussel vind je in de jaarlijkse sportgids en in de zoekmachine op sportinbrussel.be.

De VGC-sportdienst organiseert zelf ook een aantal sportlessenreeksen, van ‘Start to bike for kids’ over badminton tot acrogym.  Een overzicht vind je in deze folder.

 

Wat is de ‘Sport Na School’-pas?
SNS is ‘Sport Na School’. Met de SNS-pas kan je na school deelnemen aan sporten zoals fitness, klimmen, zwemmen, hiphop … Leerlingen uit het Nederlandstalig secundair onderwijs kunnen een SNS-pas kopen. Deze sporten worden aangeboden door private sportaanbieders, Brusselse sportclubs, vzw Buurtsport Brussel, de VGC-sportdienst, de Brusselse gemeenschapscentra …
Het volledige aanbod en meer informatie vind je op www.sportnaschool.be. Bekijk ook ons volledige schoolsportaanbod.
 

 

Sporten met een beperking?

De sportdienst geeft je informatie over het sportaanbod voor personen met een beperkingLees zeker meer over de activiteiten die de VGC zelf organiseert, zoals sportdagen, en G-sportlessenreeksen. Wist je trouwens dat er VGC-consulente G-sport is?

Alle  VGC-sportkampen zijn toegankelijk voor kinderen  met een beperking. 

Waar vind ik een leuke studentenjob?

Elk jaar is de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) op zoek naar jobstudenten voor verschillende functies in de maanden juli, augustus en september. We zoeken diverse profielen: van animatoren tot administratieve medewerkers. Neem zeker in het voorjaar een kijkje op www.vgc.be/vacatures.

 

Jeugdcentrum Aximax

Jeugdcentrum Aximax is een polyvalent jeugdcentrum. Het biedt fantasievolle, lekkere, creatieve, sportieve, stoere … activiteiten voor kinderen en jongeren van kleuter tot tiener aan. Tijdens het schooljaar zijn er ateliers, in de vakanties zijn er speelweken.

Als jobstudent ondersteun je het jeugdcentrum tijdens de zomerperiode. Dit moet je doen:

  • telefoons beantwoorden
  • inschrijvingen, zaalverhuur verzorgen en betalingen opvolgen 
  • gegevens in diverse databanken inbrengen
  • de communicatie van het jeugdcentrum ondersteunen
  • documenten klasseren
  • kinderen onthalen
  • middagtoezicht tijdens de speelweken
  • kinderen op uitstap begeleiden
  • lokalen klaarzetten en materiaal beheren
  • met  Microsoft Office op de computer kunnen werken

Vragen of interesse?
Jeugdcentrum  Aximax
John Waterloo Wilsonstraat 19, 1000 Brussel
02 280 45 56
aximax@vgc.be
www.jcaximax.be
Jeugdcentrum Aximax op Facebook

 

VGC-speelpleinen

De VGC organiseert Nederlandstalige speelpleinen op verschillende plaatsen in Brussel, voor kleuters , voor kinderen van de lagere school en voor tieners.
De kinderen leven zich in de vakantie uit en doen allerlei toffe activiteiten. Een tocht, een stadsspel, een kampenspel, koken, knutselen, een uitstap, het kan er allemaal!

Een team animatoren en hoofdanimatoren bereidt de activiteiten voor. Zij zorgen ervoor dat er elke dag iets nieuws te doen is, dat alle kinderen zich goed voelen in de groep en dat er voldoende uitdaging en avontuur is.

Het maakt niet uit of je studeert of al werkt. Als je kinderen graag enthousiast maakt en hen kan boeien met verhalen en verkleedpartijen, dan zit je zeker goed op het speelplein. Kids animeren is immers jezelf amuseren!

Wil je graag als (hoofd)animator staan op een speelplein?
Het team speelpleinen is altijd op zoek naar enthousiaste jongeren die tijdens de paas- en/of zomervakantie een leuke vakantietijd willen beleven samen met kinderen en medeanimatoren.
Er is plaats voor animatoren (vanaf 16 jaar) en hoofdanimatoren (vanaf 18 jaar).
Informatie over de takenpakketten, het profiel, de vereiste attesten en de vergoedingen vind je op www.vgcspeelpleinen.be.

Graag meer info over de VGC-speelpleinen?
VGC  – team speelpleinen
Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel
02 563 05 80
speelpleinen@vgc.be
www.vgcspeelpleinen.be
VGC-speelpleinen op Facebook

Weet je niet goed hoe je een spel in elkaar steekt of een activiteit voorbereidt? Of heb je nog niet zo veel ervaring met kinderen? Geen paniek! Als je echt een expert wil worden op het vlak van spelen en kinderen, volg dan een cursus animator in het jeugdwerk!

Meer info over de cursussen vind je bij het dossier ‘Kadervorming’.

 

VGC-sportdienst

Volg je een sportopleiding, heb je een sportdiploma of heb je al ervaring met lesgeven? Word sportlesgever in het gevarieerde sportaanbod van de VGC-sportdienst (naschoolse sport, sportkampen, lessenreeksen, sportdagen, sportacademie) of trainer in een sportclub.

Heb je wel interesse in lesgeven, maar kan je nog wat inspiratie en tips gebruiken? Volg dan zeker een bijscholing of een erkende cursus sportvorming. Je kan hiervoor een subsidie aanvragen bij de VGC- sportdienst.

Is lesgeven niet echt jouw ding? De sportdienst heeft ook leuke activiteiten waaraan je kan meewerken als vrijwilliger, bijvoorbeeld voorrijder bij tandemtochten voor blinden en slechtzienden of medewerker bij sportdagen, evenementen en projecten.

Vragen of interesse?
VGC-sportdienst
Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel
02 563 05 14
sportdienst@vgc.be
www.sportinbrussel.be
VGC Sportlesgevers op Facebook

Ben je eerder op zoek naar iets anders? Op de website van Actiris vind je een overzicht van de beschikbare studentenjobs in Brussel. Inschrijven of langsgaan bij Actiris hoeft niet. Je kan rechtstreeks contact opnemen met de werkgever.

Een ander interessante overzicht van studentenjobs vind je bij student@work of jeugdwerkjobs.be.

Sport in Brussel