Het Brusselse kluwen

Brussel lijkt soms één groot kluwen. Welke overheden zijn er en bij wie klop je waarvoor aan? Niet gemakkelijk om daaruit wijs te geraken! Wij helpen je alvast op weg.

Vraag & antwoord

Overheden: welke zijn er? En zijn ze eentalig, tweetalig, meertalig?

De Belgische Staat kent een wirwar aan overheden. Onze Grondwet deelt de overheden in volgens de taal van de bewoners: in Vlaanderen Nederlands en in Wallonië Frans. Maar als jonge Brusselaar ga je in beide talen met mensen om. Tweetaligheid lijkt dan ook een must voor alle overheden in Brussel, maar zo eenvoudig is het niet.

 • Op het grondgebied van het Brussels hoofdstedelijk gewest zijn 19 gemeenten actief. Als Brusselaar ben jij inwoner van één van deze gemeenten. De gemeente is de overheid die het dichtst bij de burger (en dus bij jou) staat.
  De gewestelijke overheid (het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) regelt zaken voor alle 19 gemeenten samen, zoals het openbaar vervoer (de MIVB) en de mobiliteit (Villo!), de tewerkstelling (Actiris), de reinheid (Net-Brussel).
  Zaken van deze overheden zijn niet aan één taal of gemeenschap gebonden. De werking en de dienstverlening is tweetalig (Nederlands en Frans) en jij kan kiezen.
 • Soms wil je omringd zijn met mensen die jouw taal spreken. Hiervoor bestaan Cocof pour les Bruxellois en VGC voor de Brusselaars. Deze overheden zorgen voor dingen waarbij eentaligheid een behoefte is binnen de domeinen van onderwijs, culturele zaken en welzijn.
  Bijvoorbeeld in de volgende situaties:
  • je moet een school kiezen
  • je wil leren zwemmen, je bent op zoek naar een goed boek, …
  • je moet naar een dokter of je belandt in het ziekenhuis, je zit in de knoei en je zoekt hulp, …

De VGC (Vlaamse Gemeenschapscommissie) wil dus tegemoetkomen aan de verlangens van Brusselaars en hun verenigingen voor activiteiten in het Nederlands. De Vlaamse overheid steunt de VGC hierin.

Maar hoe zit het dan voor België, welke overheden zijn er allemaal?

België is een democratisch land. De burgers sturen vertegenwoordigers naar de overheden (verkiezingen). Deze vertegenwoordigers samen vormen een ‘raad’ die verlangens van de burgers in wetten gieten. Het is aan de ‘regering’ om die wetten uit te voeren.

Een overzicht:

  raad regering leider
België

Kamer van volks-
vertegenwoordigers

federale regering eerste minister
Brussel Hoofdstad Brussels parlement Brusselse regering minister-president
gemeente gemeenteraad college van burgemeester en schepenen burgemeester
Vlaamse Gemeenschaps-
commissie
de Raad het College Collegevoorzitter

 

Wat heb ik als jongere nu te zeggen aan de overheid?

Meer dan je denkt! Zelfs als je geen 18 jaar bent (en nog niet kan stemmen), kan je de overheid beïnvloeden. Ook als jonge burger kan je bestuurders rechtstreeks aanspreken. Beter nog: doe dat met een grotere groep of vereniging.

De leden van je gemeenteraad of de schepenen zijn best wel bereid om naar je verlangens te luisteren. Klop in elk geval aan bij de gemeentelijke jeugddienst. Hou je ogen en oren open voor een bevraging, een inspraakmoment of acties van de gemeentelijke jeugdraad. Zo mis je geen kansen om je stem te laten horen.

Onthoud verder dat je de VGC Jeugddienst voor van alles en nog wat mag lastig vallen. Er is ook een jeugdraad actief, waar je als Brusselse jongere zomaar kan binnenlopen. Je trekt er mee aan de touwtjes. Wel in het Nederlands, niet te vergeten. Meer info vind je op deze website in de rubriek Inspraak.