Corona-info voor Brusselse jeugdorganisaties

© Michael De Lausnay

Geüpdatet op 02.04.2020 om 15.45 u.

Om de verspreiding van het coronavirus (covid-19) tegen te gaan, besliste de federale overheid om alle recreatieve activiteiten te annuleren. Daaronder vallen ook jeugdwerkactiviteiten. Deze maatregel geldt voorlopig tot 19 april.

Na overleg tussen Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle en De Ambrassade, ondersteuner van het jeugdwerk in Vlaanderen, werd beslist om alle jeugdwerkactiviteiten en vakantiekampen in de paasvakantie te annuleren.
De Vlaams Gemeenschapscommissie (VGC) besliste om ook haar vakantie-activiteiten (speelweken, sportkampen, speelpleinen) tijdens de paasvakantie te annuleren. Ouders krijgen het inschrijvingsgeld volledig terugbetaald. De VGC bekijkt momenteel de mogelijkheden om een alternatief aanbod voor opvang in de paasvakantie te voorzien voor kinderen van ouders die een job in een cruciale sector uitoefenen. Communicatie hierover volgt later.

De Buitenspeeldag van woensdag 22 april gaat jammer genoeg niet door. Noteer alvast de volgende Buitenspeeldag in je agenda, woensdag 21  april 2021. Dan maken we er, samen met de vele lokale partners een extra feestelijke editie van.

Blijf je als Brusselse jeugdorganisatie toch nog met vragen zitten? De VGC-jeugddienst helpt je graag verder. De medewerkers van de jeugddienst werken allemaal van thuis uit en zijn bereikbaar op hun gebruikelijke telefoonnummer en e-mailadres. We blijven ook bereikbaar via jeugddienst@vgc.be of op het algemene nummer 02 563 05 79.

De Molenbeekse jongeren van De Foyer maakten een instructiefilmpje om andere jongeren en buurtbewoners te informeren. Opgelet: het advies om bij het buitengaan een mondmasker te dragen, geldt alleen voor mensen die zelf al ziek zijn en met een mondmasker kunnen voorkomen dat anderen besmet worden.

Wees voorzichtig en zorg goed voor elkaar! Samen staan we sterk tegen het coronavirus.

Vraag & antwoord

Waar vind je algemene info over het coronavirus?

Algemene info kan je vinden op de specifieke site van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Specifieke maatregelen voor Brussel vind je op coronavirus.brussels. Meertalige info over Corona vind je bij het Huis voor Gezondheid en bij het Agentschap Integratie en Inburgering.

Jeugdwerk en corona?

Om de verspreiding van het coronavirus (covid-19) tegen te gaan, werd vanuit de federale overheid beslist om alle recreatieve activiteiten, waaronder ook jeugdwerkactiviteiten, verplicht te annuleren. Deze maatregel geldt voorlopig tot en met 5 april.

Na overleg tussen Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle en De Ambrassade, ondersteuner van het jeugdwerk in Vlaanderen, werd beslist om alle jeugdwerkactiviteiten en vakantiekampen in de paasvakantie te annuleren. Mocht er een wijziging zijn, dan brengen we je hiervan op de hoogte.

Specifiek voor het jeugdwerkorganisaties stelde Ambrassade een dossier op om alle FAQ’s voor jeugdwerkers en voor coördinatoren te antwoorden.

Hoe ga je hierover in gesprek met kinderen en jongeren?

Hier vind je een overzicht van hoe je de vertaalslag kan maken naar de leefwereld van kinderen en jongeren:

Waar kunnen kinderen en jongeren terecht voor een luisterend oor?
Nu face-to-face contacten door de coronacrisis niet meer mogelijk zijn, vangen chathulplijnen een groot deel van de hulpvragen op. Elk gesprek gebeurt anoniem en is gratis.
Een overzicht:
 • Awel luistert naar kinderen en jongeren. 

Chat tussen 18.00 en 22.00 u. (behalve op zon- en feestdagen)
Bel naar 102 tussen 16.00 en 22.00 u. (behalve op zon- en feestdagen)
Mail naar brievenbus@awel.be

 • Kinderen en jongeren die te maken krijgen met geweld of misbruik, kunnen contact opnemen met Nu praat ik erover.

Chat van maandag tot donderdag van 14.00 tot 17.00 u. en van 19.00 tot 22.00 u. en vrijdag van 14.00 tot 17.00 u.

 • 1712 is een hulplijn voor elke burger (kind, jongere en volwassenen) die vragen heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling.

Bel naar 1712 van maandag tot vrijdag, van 9.00 tot 17.00 u.
Chat op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag, van 17 tot 19 uur.
Mail via een formulier

 • Zie je het niet meer zitten of ben je bezorgd om iemand? Neem dan contact op met de zelfmoordlijn.

Bel naar 1813, 24/7 bereikbaar
Chat, elke dag van 18.30 tot 22.00 u.
Mail via een formulier

 • Heb je hulp nodig bij je studies of het blokken? Of heb je concentratieproblemen? Tijdens deze coronatijden is Teleblok open voor iedereen, niet alleen voor studenten

Chat, elke werkdag van 18.00 tot 23.00 (behalve tijdens de paasvakantie)

 • Bij Tele-Onthaal kunnen kinderen en jongeren terecht met al hun vragen en problemen.

Bel naar 106 , 24/7 bereikbaar
Chat, elke avond tussen 18.00 en 23.00 u. Woensdag en zondag vanaf 15.00 u.

 • Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. 

Chat, van maandag tot vrijdag van 11.00 tot 20.00 u.

 • De DrugLijn is er voor iedereen en voor alle alle vragen over drank, drugs, pillen, gokken en gamen.

Bel naar 078 15 10 20, van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 20.00 (niet op feestdagen)
Chat van maandag tot vrijdag van 12.00 tot 18.00 u.
Mail via formulier

Hebben jullie jongeren geen internettoegang voor onder andere het maken van hun huiswerk?

Schoolgaande kwetsbare kinderen en jongeren hebben het tijdens deze coronacrisis extra moeilijk om van thuis uit te studeren en verbonden te blijven met de school en leerkrachten omdat ze thuis geen internetconnectie hebben. 

Telenet en Proximus besloten om aan scholen, sociale organisaties als OCMW’s en jeugdorganisaties, op aanvraag gratis vouchers uit te delen waarmee kwetsbare jongeren die thuis geen internetverbinding hebben, kunnen connecteren op het Telenet Wi-Free signaal. 

Het Wi-Free signaal van Telenet is beschikbaar in dertien Brusselse gemeentes (Anderlecht, Brussel-Stad, Etterbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Noode, Sint-Lambrechts-Woluwe, Vorst en Watermaal-Bosvoorde). Proximus is aanwezig in alle gemeentes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Door in te loggen met de code, blijven leerlingen geconnecteerd op het Wi-Free signaal tot eind juni.

Krijg je als jeugdorganisatie aanvragen binnen van kinderen en jongeren die tot deze doelgroep behoren? Dien je aanvraag dan in via Hotspot.Info@telenetgroup.be of via csr@proximus.com

Let op: enkel door officieel erkende instanties zoals scholen, OCMW’s of jeugdorganisaties kunnen de aanvragen indienen.

Wat doen met de kinderen/jongeren/jeugdwerkers tegen de ‘corona-verveling’?

Op het internet, op Facebook en Instagram vind je massa's spelletjes, challenges en veel meer om thuis te doen. Een boeiend en gevarieerd overzichtje:

 • De Online Jeugdbeweging lanceert iedere zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 u. online opdrachten.
 • Al gehoord van de JES-challenges? Zeker checken dan.
 • Nood aan beweging? Dankzij de online workouts van Circus Zonder Handen blijf je fit.
 • Ook Jeugdcentrum Aximax deelt graag haar anti-verveeltips met jullie.
 • Bib Joske en de bib van Vorst hebben dagelijks voorleesmomentjes.
 • Wist je trouwens dat je bij Luisterpunt tijdelijk 30 luisterboeken gratis online kunt beluisteren? Echte pareltjes, waaronder heel wat boeken die ingelezen zijn door de auteur zelf én titels die genomineerd zijn voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Ook op het youtube-kanaal van de Jeugdboekenmaand kan je terecht voor verhalen die worden voorgelezen.
 • Nakama daagt jongeren dagelijks uit met activiteiten & challenges.
 • Ook jeugdwerkingen Miks, Ratatouille en Centrum West (van D'BROEJ) dagen hun jongeren uit met verschillende (creatieve) uitdagingen. Jeugdwerking Ratatouille heeft zelf een digitale instuif.
 • Evelien geeft wekelijks bewegingsatelier voor peuters en kleuters in GC De Markten. Nu via youtube.
 • Een inline skate workout doe je natuurlijk samen met skate vlaanderen.
 • ' t Zonnekind laat kinderen stralen met iedere dag een activiteit voor kinderen en eentje voor ouders.
 • Friskis en svettis Brussel deelt graag hun workouts voor kinderen en hun ouders.
 • Wil je graag meer weten over planeten? Het planetarium van Brussel raadt deze leuke website van Esa Kids aan.
 • Via Cultuurconnect kan je gratis Fundels (geanimeerde, interactieve prentenboeken, aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten) ontlenen.
 • Op zoek naar een dagelijkse beweegtip voor jong en oud? Neem dan zeker een kijkje op de Facebook-pagina van de VGC-sportdienst.
 • Dans- en theatergezelschappen bundelden meer dan 70 voorstellingen op www.podiumaanhuis.be voor jong en oud. BRONKS geeft via #BRONKSinhuis enkele leuke theateropdrachten mee om thuis zelf aan de slag te gaan.
 • Zin om creatief aan de slag te gaan? Op de website van Art Basics for Children vind je allerlei inspirerende publicaties. Van een doe-het-zelf speelgoedcatalogus tot een interessant eetboekje.
 • Verschillende kunstenaars maakten een volledig gratis print@home kleurboek voor iedereen die zin heeft om te kleuren. Hang de ingekleurde tekeningen thuis op of deel ze via mag je printathomecolorbook@gmail.com.
 • Op de website van Filem'On, het internationaal filmfestival voor jong publiek kan je gratis naar verschillende kortfilms kijken. En je krijgt er nog leuke denk, doe- en zoekopdrachten bij.
 • Jeugdproject Wabodam verzamelt op haar nieuwe Facebookpagina leuke to do's en tips voor kinderen.
Wil je graag andere Brusselaars helpen?

De Vlaamse Gemeenschapscommissie, Muntpunt en Bruzz helpen om mensen bij elkaar te brengen via het gloednieuwe platform 'Brussels helps'.  Heb je hulp nodig? Of wil je graag andere Brusselaars helpen? Neem dan zeker een kijkje.

Sommige gemeentes lanceren een eigen solidariteitsplatform. Check daarvoor de website van je gemeente. 

Het UZ Brussel zoekt dringend vrijwilligers om kinderen van het zorgpersoneel op te vangen. Jongeren vanaf 16 jaar of andere vrijwilligers kunnen zich online registeren op de website van UZ Brussel.

Wil je als organsatie een solidariteitsactie organiseren voor wie geraakt is door de crisis?

Via de website van Growfunding kunnen organisaties en burgers een project indienen en geld inzamelen voor wie geraakt is door de crisis. Dit kan met een eigen project of je kan een organisatie ondersteunen die hulp kan gebruiken. Je actie heeft een directe link met de coronacrisis. Gedurende maximaal vijf weken zamel je geld in.

Heb je een idee maar weet je niet goed hoe je hieraan moet beginnen? Geen nood, Growfunding begeleidt je bij elke stap. Ze helpen jou ook verder met de communicatie, met de vertaling van je project naar het Frans en naar het Engels en de administratieve rompslomp.

Doe mee aan #GrowSolidarity en dien je project in via dit aanvraagformulier van Growfunding!

Ook de Koning Boudewijnstichting lanceert een urgentieoproep om organisaties die in contact staan met personen in armoede, te ondersteunen tijdens de Corona-crisis. Organisaties kunnen flexibel en snel een forfaitaire steun aanvragen van 10.000 euro. Heb je een idee?  Dien je aanvraag in bij de Koning Boudewijnstichting. 

Wil je als vrijwilliger aan de slag tijdens deze coronacrisis?

Wil je graag andere Brusselaars helpen en dus als vrijwilliger aan de slag gaan tijdens deze coronacrisis? Super! 

De vrijwilligersverzekering van het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk werd uitgebreid naar iedereen die zich tijdens de coronacrisis wil inzetten voor anderen. Zo ben je verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke schade. Goed nieuws! Deze vrijwilligersverzekering is helemaal gratis.
Lees meer over de vrijwiligersverzekering tijdens de coronacrisis.

Klaar om te 'vrijwilligen'? Op 'Brussels helps' vind je een overzicht van hulpvragen waarvoor ze momenteel vrijwilligers zoeken.

Wat met mijn medewerkers? Hoe kun je je werksituatie anders organiseren?

Hoe omgaan met zieke werknemers? Wat met werknemers die hun taken, tijdelijk, niet meer kunnen uitvoeren? De federale overheidsdienst werkgelegenheid zet preventiemaatregelen en arbeidsrechtelijke gevolgen op een rij.

Online vergaderingen zullen de komende weken een onderdeel worden van onze dagelijke routine. VRT Nws bundelde een aantal aanbevelingen om deze online vergaderingen vlot te laten verlopen.

Krijgen ouders belastingvermindering van de kinderopvang tijdens de paasvakantie?

Alle jeugdactiviteiten en kampen in de paasvakantie worden geannuleerd. Omdat veel jeugdorganisaties hierdoor in financiële problemen kunnen komen, roept de Vlaamse minister van Jeugd Benjamin Dalle op om solidair te zijn met de jeugdorganisaties en het inschrijvingsgeld, indien mogelijk, niet terug te vragen. Deze vorm van solidariteit wordt nu ook fiscaal ondersteund. Wie het inschrijvingsgeld niet terugvraagt, kan nog steeds rekenen op een belastingvermindering voor kinderopvangkosten.

Blijft FIX tijdens deze periode werken uitvoeren in jeugdinfrastructuur?

FIX heeft haar reguliere activiteiten in de scholen en jeugdorganisaties tijdelijk stopgezet. De maatregelen zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk preventief in te dammen. Zij het in een ietwat aangepaste vorm blijft FIX als organisatie wel functioneren. Net zoals alle andere medewerkers zullen ook de arbeiders in werkervaring van thuis uit werken. 

Wat gebeurt er met de geplande werven tijdens deze periode?

De teamleiders van FIX nemen zo snel mogelijk contact op met de directies en verantwoordelijken. Zij houden jullie op de hoogte van alle wijzigingen en proberen deze werven zo snel mogelijk in te passen in de planning.

FIX blijft bereikbaar per mail via info@fixbrussel.be. Hun medewerkers blijven zo veel mogelijk actief en bereikbaar. Zij kunnen antwoord bieden op
alle mogelijke vragen over ons huidige functioneren. Ze zijn voorlopig niet bereikbaar op het algemene nummer van FIX. Individuele medewerkers zijn wel op hun gsm bereikbaar.

Wat met de deadline voor de verslaggeving van de regionale partners?

De deadline voor het indienen van inhoudelijke en financiële verslagen over jullie werking in 2019 wordt verschoven naar 31 mei 2020.

Wat met de bestaande deadlines voor het aanvragen van subsidies?

De bestaande deadlines voor nieuwe aanvragen blijven behouden:
• Organisaties die kadervormingssubsidies voor hun leden, leiding of jeugdwerkers willen aanvragen voor deelnames in 2019 hebben daar tijd voor tot en met 31 maart.
• Subsidies voor jeugdwerkprojecten die plaatsvinden vanaf 1 juni dienen ten laatste op 5 april aangevraagd te worden via het digitaal subsidieloket.

Wat met de VGC-subsidies voor mijn werking of project?

De Vlaamse Gemeenschapscommissie wil in deze uitzonderlijke omstandigheden maximaal inzetten op het behoud van het maatschappelijk netwerk. Ze wil daarom activiteiten en werkingen blijvend ondersteunen. 

 • De VGC zal de toegekende subsidies in 2020 volledig (voor 100 procent) blijven uitbetalen en zal geen rekening houden met verminderde resultaten omwille van de impact van het coronavirus.
 • Ook toegekende subsidies voor evenementen en projecten, en waarvoor al bewezen kosten werden gemaakt,  die afgelast werden omwille van het virus worden verder uitbetaald.

De verslaggeving over het jaar 2020 zal binnen deze context geëvalueerd worden. Zo honoreren we mee de veerkracht van Brussel, zijn verenigingen, zijn organisaties en zijn inwoners.