Al je vragen en problemen

Jong zijn is niet altijd gemakkelijk. Je hoofd zit soms bomvol vragen, maar waar vind je het antwoord? Wij helpen je alvast op weg!

Ben je op zoek naar lessen Nederlands, heb je vragen over studeren in het algemeen of juist over het studentenleven specifiek? ;-) Zoekt jouw vereniging een vergaderlokaal of kampplaats in Brussel?

Vraag & antwoord

Waar vind ik antwoorden op euh… nu ja, alles wat me bezighoudt?

Jongerengids.be geeft een antwoord op alle vragen van tieners (11-15 jaar) en jongeren (16-22 jaar).

Je vindt er een heleboel nuttige informatie over alle mogelijke thema’s: vrienden en familie, relaties, religie, internet, school, studeren, werken, ...

Lig je ergens van wakker? Zoek het op en kom alles te weten.

Waar vind ik jeugdinformatie?
 • Jeugdinfotheek.be is een initiatief van De Ambrassade. De website is bedoeld voor iedereen die werkt met kinderen en jongeren en hen op een goede manier wil informeren over de thema’s die hen bezighouden. Je vindt er kwaliteitsvolle jeugdinformatie, een overzicht van de organisaties die actief zijn in de jeugdinformatiesector en een heuse verzameling aan kennis en vorming rond jeugdinformatie(verstrekking).
 • Verder is er Allesoverjeugd.be: een website met alles wat je wil weten over de jeugd van tegenwoordig. Surf er naartoe voor nieuws, opinie en beeldmateriaal over de leefwereld van kinderen en jongeren. Via de kalender blijf je op de hoogte van activiteiten in de jeugdsector. Je kan er bovendien zelf activiteiten of berichten toevoegen.

  Allesoverjeugd.be is een initiatief van De Ambrassade en Mediaraven vzw. Ook Stampmedia, Jint, REC Radiocentrum, Maks!, CJP en VVJ werken eraan mee.

Ik voel me niet zo goed in mijn vel. Hoe leer ik omgaan met een dipje of tegenslag?
 • Ben je tussen 12 en 16 jaar?
  Heb je moeilijkheden met familie, ruzie met vrienden of word je gepest? Wat te doen als je moet blijven zitten? Hoe omgaan met verlegenheid? Heb je vragen over zwangerschap?
  Je komt het allemaal te weten via www.noknok.be. Op deze website vind je informatie over een hele hoop onderwerpen, en je kan er ook je eigen verhaal kwijt. De getuigenissen van anderen geven je vast weer moed en inspiratie om ertegenaan te gaan. Per thema krijg je ook een overzicht met gespecialiseerde organisaties die je verder kunnen helpen.
  Met heel wat vragen en problemen kan je ook terecht bij Awel (de vernieuwde Kinder- en Jongerentelefoon), een jongerenadviescentrum (JAC), de kinderrechtswinkel of het CLB. Bekijk dus zeker eens deze lijst met interessante websites.
 • Ben je ouder dan 16 jaar?
  Last van stress, piekeren, slaapproblemen, een depressie, …? Blijf niet bij de pakken zitten, maar ontdek wat je eraan kan doen via www.fitinjehoofd.be. De website biedt heel wat informatie, opdrachten en tips om een evenwicht te vinden tussen de moeilijkheden in je leven en alles wat je energie geeft.
Ik zit met vragen over verder studeren, van studierichting veranderen, studieadvies, … Waar moet ik zijn?

Voor alles wat met onderwijs in Brussel te maken heeft, is er maar één adres: www.onderwijsinbrussel.be.

Ben je leerling of student, ouder, leerkracht of directie, in de lijst met veelgestelde vragen vind je altijd wel een antwoord.

Ik studeer in Brussel. Hoe vind ik een tof kot? Waar zijn de gezelligste cafeetjes en hipste feestjes, en hoe geraak ik er?

Kijk eens op Br(ik, de servicedesk voor de studenten in Brussel. Br(ik staat voor ‘Brussel & ik’: in no time word je de beste maatjes met de Brusselse studentenstad!

Op de website vind je informatie over de hogescholen en universiteiten, maar ook alles om een goed kot te zoeken, tips voor je vrije tijd en info over vervoer in Brussel, zodat je zeker je weg vindt naar alle hot spots voor studenten!

Br(ik List : lijstje van tips voor en door studenten
Facebook-pagina Br(ik

Waar in Brussel kunnen jongeren lessen Nederlands volgen?

 

Waar in Brussel zijn er huiswerkklassen?

Aan Franstalige kant kunnen Brusselse kinderen naar ‘écoles de devoirs’ voor huiswerkbegeleiding. Dit initiatief kent geen Nederlandstalige tegenhanger.

Het belangrijkste is dat kinderen huiswerk thuis maken. Als dat niet kan zorgen verschillende scholen, IBO’s of WMKJ’s voor rustige omgevingen waar ze kunnen werken. Je kan meer informatie vragen aan de klasleerkracht van de school of in het IBO of de WMKJ waar je kind naar de opvang gaat.

Andere opties:

 

Waar in Brussel kunnen anderstalige kinderen en jongeren hun Nederlands oefenen op een speelse manier?

Spreek je thuis Frans of een andere taal, maar wil je het Nederlands van op school ook tijdens je vrije tijd oefenen? Er zijn activiteiten op woensdagnamiddag, in de weekends of tijdens de vakantie waar je op een speelse manier ontdekt wat je met taal allemaal kan doen.

 

 • Ben je 18+ en spreek je al wat Nederlands?
  • Dan kan je bij Patati Patata iemand zoeken om samen Nederlands te oefenen. Op de website vind je een overzicht van activiteiten en tips. 
  • Ook interessant voor jou is Bru-taal, het Brussels netwerk voor Nederlandse taalstimulering. Anderstaligen kunnen hier hun Nederlands oefenen samen met Nederlandstalige moedertaalsprekers.
   Bru-taal organiseert conversatietafels, conversatiegroepen, … tijdens de conversatietafels ontdek je Nederlandstalige organisaties voor cultuur, werk en opleidingen en krijg je informatie over het Nederlandstalige gemeenschaps- en verenigingsleven.
   info@bru-taal.be
   www.bru-taal.be
  • Het Huis van het Nederlands geeft je nog meer tips om Nederlands te oefenen: via tv, radio, lezen, Nederlandstalige activiteiten met kinderen.